Όπως κάθε επίτευγμα της τεχνολογικής εξέλιξης, έτσι και το διαδίκτυο, ανάλογα με τη χρήση του, μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνο όπλο για το χρήστη του. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook και το twitter, τείνουν να γίνουν το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας για παιδιά και εφήβους. Γι’ αυτό, η προστασία των παιδιών από το διαδίκτυο πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα του γονιού.
Η λύση φυσικά δεν είναι η απαγόρευση ς στο διαδίκτυο. Αντίθετα, το παιδί (ή ο έφηβος) επιβάλλεται να είναι απόλυτα εξοικειωμένο με τη σύγχρονη τεχνολογία, έτσι ώστε να απολαμβάνει τα οφέλη της αλλά και να προστατεύεται από τους κινδύνους που εγκυμονεί η κακή χρήση ή η κατάχρησή της.
Γι’ αυτό, οι γονείς είναι απαραίτητο να πάρουν έγκαιρα μέτρα όπως:
- Εγκατάσταση του υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού, με στο διαδίκτυο ελεγχόμενη με κωδικό εισόδου, τον οποίο θα γνωρίζει μόνο ο γονέας.
- Χρήση καρτών προπληρωμένου χρόνου NetKey, προκειμένου το παιδί να μην ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του στο διαδίκτυο.
- Ενημέρωση σχετικά με την ασφαλή του περιήγηση στο διαδίκτυο και τους ιστότοπους με ακατάλληλο για την ηλικία του έως και επικίνδυνο περιεχόμενο.
- Εγκατάσταση ειδικών προγραμμάτων φίλτρων, που προστατεύουν τα παιδιά από την έκθεσή τους σε ιστοσελίδες με ανάρμοστο περιεχόμενο.
- Συζήτηση σχετικά με τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθεί στο διαδίκτυο και κυρίως στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό σημαίνει απόκρυψη των προσωπικών δεδομένων, όπως διεύθυνση και τηλέφωνο, καθώς και συνομιλία μόνο με γνωστά άτομα.
- Ρύθμιση της σχετικής εφαρμογής ώστε να επικοινωνεί μόνο με τις επιτρεπόμενες επαφές (δηλαδή με τη λίστα των φίλων). Έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της επαφής με άγνωστα στο παιδί άτομα.
- Διακριτική παρακολούθηση για τυχόν απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, όπως: επιθετικότητα, προβλήματα ύπνου, επαναλαμβανόμενα ψέματα, ύποπτα τηλέφωνα, απομάκρυνση από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, ανεξήγητα χρήματα ή ακριβά δώρα, αδικαιολόγητη ταραχή σε κάθε τυχαία διακοπή σύνδεσης με το διαδίκτυο.
Αν αντιληφθείτε απότομες και ανεξήγητες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας, απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους φορείς ή σε επαγγελματίες ιδιωτικούς ερευνητές. Θα αναλάβουν να διερευνήσουν το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του παιδιού από το διαδίκτυο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ..